De Savannah

Geschiedenis

De Savannah kat is van oorsprong gekruist met de Serval en de huiskat. Een Amerikaanse fokker heeft in 1986 een kruising gedaan met een Serval en een Siamees. Hieruit kwam een hybride soort de Savannah kat. Een Bengaalse fokker Judee Frank heeft dit ras Savannah genoemd. Zij was overigens de eerste die een F1 Savannah in bezit had. De eerste kittens die van deze Savannah kwamen werden door verkocht. Deze fokker genaamd Patrick Kelley is begonnen om hier een nieuw gedomesticeerd soort van te maken. Hij was degene die Serval fokkers uit Amerika benaderde, om samen er voor te zorgen dat er een nieuwe kruising werd ontwikkeld. Rond 1990 werd dit ras populairder onder de fokkers. In 2001 werd dit soort erkend door The International Cat Association (TICA).

Generaties

Als u geïnteresseerd bent in een Savannah, zult u al snel merken dat er een term bij vermeld staat, zoals de F4, F5, F6. De F staat voor filial. Dit zijn zo geheten generaties. Hoe hoger de generatie, hoe dichter de Savannah bij de Serval staat, dus een F1 is een hoge generatie. Onder deze verschillende generaties wordt nog A, B, C of SBT aan toegevoegd. Ook wel stamboekcodes genoemd.

Als u een Serval kruist met een Savannah, ongeacht welke generatie dit is, krijgt u altijd nakomelingen F1 Savannah. De generaties tellen altijd vanaf de hoogste generatie. Katers zijn niet elke generatie vruchtbaar. Over het algemeen zijn katers vruchtbaar vanaf de F5 SBT. Zo kan een F1, F2, F3 alleen vruchtbaar zijn als het geslacht een poes is en die kan weer gedekt worden door een lagere generatie kater of de Serval.

 • Serval x F5 Savannah = F1 Savannah
 • F2 Savannah x F6 Savannah = F3 Savannah
 • F5 Savannah x F6 Savannah = F6 Savannah

Kleuren en patroon

Savannahs kunnen in verschillende kleuren en patronen voorkomen, de meest voorkomende kleur is Black tabby spotted, dit heeft te maken met dat de BTS kleur genen dominant zijn over de andere kleuren. Over het algemeen heeft de Black tabby spotted kleur of een warme of een koele ondertoon die in verschillende variëteiten voor komen, al deze variëteiten zijn erkend door de TICA.

De kleur zilver bij de Savannah is het resultaat van het remmende gen dat de productie van melanine stopt. Het is dus eigenlijk geen kleur maar juist het ontbreken van kleur. Om zilveren Savannahs te kunnen fokken moet een van de ouders zilver zijn, zilver kan je niet dragen.

De melanistic Savannah lijkt één kleur te zijn en de reden hiervoor is dat het gen voor zwarte kleuren solide is. Het vaste gen produceert een haar dat allemaal één kleur heeft omdat het eiwit dat verantwoordelijk is voor de banden in de haren of de ticking op de haarschacht defect is. Bij melanistic Savannahs is het onderliggende gevlekte patroon nog steeds aanwezig, en meestal zichtbaar bij zonlicht. Het zwarte gen is recessief, dus om een melanistic Savannah te produceren, moet de kleur door beide ouders worden gedragen.

De black smoke Savannah is de zeldzaamste van alle erkende kleuren, omdat het moeilijker te produceren is en het minder bekend is. De Silver Spotted Savannah is zilver met het tabby-gen, waar de black smoke Savannah zilver is met het vaste gen. Net als bij de melanistic Savannah is het onderliggende gespotte patroon zichtbaar.

Er zijn verschillende kleurpatronen, waarin de Savannah kat zich onderscheiden en waarvan er een aantal worden erkend door TICA. Savannahs met de onderstaande kleuren komen in aanmerking voor titels en punten.

 • Black tabby spotted.
 • Black silver tabby spotted.
 • Black smoke.
 • Melanistic.

Daarnaast zijn er ook nog de niet erkende kleuren en patronen. Deze mogen net als de erkende kleuren, deelnemen aan shows. Alleen komen zij niet in aanmerking voor titels en punten.
Zoals:

 • Snow.
 • Blue.
 • Marble.
 • Cinnamon.

Karakter

Savannahs hebben een sterke persoonlijkheid dat niet te vergelijken is met een ander kattenras. Dit ras is hoog in zijn energie en bijzonder intelligent. Zij vragen vaak om interactie, ze laten duidelijk merken wat zij willen en zullen er alles aan doen om dit waar te kunnen maken. Ze dagen je graag uit, gevoel voor humor hebben zij zeker.  Door hun open karakter, zijn zij erg nieuwsgierig van aard en deinzen niet snel terug.

Hun intelligentie zorgt ervoor dat zij een uitstekend leervermogen hebben. Zo blinken zij er in uit met het apporteren van hun favoriete speeltje. Wandelingen maken door middel van een tuigje vinden zij geweldig, bij consequent wandelen zult u merken dat uw Savannah op u staat te wachten om weer naar buiten te gaan.

De Savannah is loyaal aan hun baasje(s), is liefdevol en past goed binnen een gezin met kinderen, ook volgen ze je het liefst heel de dag door in huis zodat zij altijd in de buurt zijn van hun eigenaar.

savannah cattery