Voeding

Wij vinden het als cattery erg belangrijk dat zij de juiste voeding krijgen. Als basis kiezen wij bewust voor voedsel waar geen granen in zitten. Ook het vleespercentage stellen wij graag aan een van onze eisen. Een kat is een carnivoor (vleeseter) en kan dus moeite hebben met het verteren van bijvoorbeeld rauwe granen. Voer wat niet goed afgesteld is op de kat kan onder andere darmproblemen veroorzaken. Katten hebben een sterke maagzuur en kunnen daarom  botten, graten, kraakbeen, vacht en veren goed verteren. Plantaardig voedsel zullen zij van nature niet eten. Op gras na, maar dit heeft de functie om haarballen op te braken.

Zoals eerder vermeld is een kat een carnivoor. Dierlijke eiwitten zijn dus belangrijk voor een kat. Dit zit in vers vlees, maar ook een goede brok kan aan de eisen van een kat voldoen. Let daarom altijd op de dierlijke eiwitten die in het voer zitten. Een hoog eiwitrijk voer kan zowel in brok als in nat voer zitten. Het kattenvoer wat doorgaans in de supermarkt verkocht wordt zit maar een klein percentage dierlijk eiwit.
Graanvrije producten hebben over het algemeen een hoger vetpercentage ( gemiddeld 20%) dan niet graanvrije producten ( gemiddeld 14,8%). Vers vlees verschild erg per leverancier, zo heeft bijvoorbeeld Lotgering een gemiddelde vet percentage van 15%. Terwijl Kivo een gemiddelde vet percentage van 25,5% heeft.  Gezien de Savannah een energiek ras is raad ik het aan om voor een graanvrij product of vers vlees  te gaan.

In onze cattery geven wij de volgende producten:

Purizon Adult Wild Zwijn & Kip (ruw eiwit 44.0 %, ruw vet 20.0 %, ruwe vezel 1.8 %, ruwe as 8.7 %, calcium 1.5 %, Fosfor 1.3 %, omega-3-vetzuren 0.9 %, omega-6-vetzuren 3.4 %)

Ziwi Peak Cat Air-Dried Chicken  (Ruw eiwit 38%, Ruw vet 30%, Ruwe as 12%, Ruwe celstof 2%, Vocht 14%, Chondroïtine 1300 mg/kg, Caloriegehalte (berekend) 5500 kcal/kg)

Carny Adult Rund, Kalkoen & Konijn  (ruw eiwit 11.5 %, ruw vet 6.5 %, ruwe vezel 0.5 %, ruwe as 1.8 %, vocht 79.0 %, taurine 0.8 %)

Royal Canin Mother & baby mousse (Ruw eiwit 10,5 %, Ruw vet 5,5 %, Ruwe as 1,8 %, Ruwe celstof 1 %, Vochtgehalte 79 %)

”Wist u dat een kat meer drinkt uit een waterfontein”

Drinkfontein

Katten drinken over het algemeen niet veel. Dit komt door hun voorouder die leefden in een woestijnachtige omgeving. Het lichaam van de huidige kat is hier nog steeds op ingesteld. Het verkrijgen van vocht halen zij nog steeds uit hun voedsel. De nieren van een kat proberen het vocht zo goed mogelijk te behouden, wat anders als urine wordt afgevoerd. Het dieet van een wilde kat bestaat uit vlees/wild (een vocht percentage van 80%). Voor onze huiskat hebben wij vers vlees (een vocht percentage van 70%) of een droge brok (een vocht percentage van 10%). Een kat zal dus bij een droge brok meer moeten drinken om voldoende vocht binnen te krijgen.
mensen die katten in huis hebben kennen het misschien wel dat hun kat graag uit de kraan wilt drinken, stromend water. Katten vinden het over het algemeen niet fijn om uit een bakje te drinken.  Zij hebben dit van hun voorouder mee gekregen, dat stromend water verser is en dus gezonder is.
Met deze reden raden wij het aan om een drinkfontein aan te schaffen voor uw kat.

Huisvesting

Ondanks het energieke karakter is dit ras prima thuis te houden. Wel is het belangrijk dat er genoeg verrijking in huis is. Ze zijn erg speels. Klimmen graag de krabpaal in en rennen het liefst met een soortgenoot achter elkaar aan. Dit intelligente ras kan veel worden aangeleerd. Zij blinken er in uit met apporteren  en ze volgen je het liefst heel de dag door in huis. Dit ras is ook goed aan te leren om aan een tuig buiten te lopen. Ook een kattenren/buitenverblijf waar zij zelfstandig in en uit kunnen is geen overbodige luxe. ook raden wij een Catwheel aan, hier kan uw Savannah zijn energie in kwijt.

kattenvoer